úterý 29. dubna 2014

Expert na všechno

Ač to bude s podivem, tak tentokrát nestojím na vrcholu potravního řetězce Já. Známe to všichni, jsou chvíle, kdy jsme otevřeni světu debat a rádi se podělíme o své myšlenky v příjemné disputaci, kde si každý řekne své a ti, kteří zrovna nemluví, taktně mlčí, poslouchají a souhlasně, či nesouhlasně, avšak vždy s patřičnou decentností, pokyvují hlavou.

Tyto diskuze jsou pro mne příjemné i v případě, že nejsou přínosné. Řekl bych, že je to konverzování pro konverzování samotné. Nic to ovšem nemění na tom, že okolí sdělujete svoje názory.

A pak jsou tu Experti.

Nemyslím tím ty skutečné experty, kteří vám řeknou, že se mýlíte, neboť oni dělají ve výzkumu dané problematiky a uvedou vás věcně na pravou míru, abyste nebyl svými názory za blbce. Mluvím o expertech, kteří prostě všechno ví, hodně toho už zažili a pronikli do základní matrice vesmíru. Není jim proto třeba nic vysvětlovat, už od vašeho prvního nadechnutí je jim jasné, o čem se bude hovořit, že je to opět něco, co mají už dávno prošlápnuté, tedy pro ně jen zbytečné opakování věděného. Už je prostě nikdo a nic neošálí, protože mají přeci své za sebou a ví.

Nejhorší je, když toto svoje tvrzení na rozdíl od těch skutečných expertů opřou o to, že už jim je padesát a i kdyby žili padesát let v kořenech vrby, tak je jim prostě padesát a mají tedy výsadní právo na univerzální pravdu.
Nedej bože abyste byli bezdětní. V tom případě jste na úplném spodku žebříčku, někde pod delfínem. Jak nemáte děti, tak nevíte už tuplem nic. Nejde o to, že byste nevěděli nic o dětech a jejich výchově. V tomto případě rád ustoupím a uznám, že dětní lidé ví o výchově víc než nedětní. Já sám jsem neděten a jediné co si pamatuji, že neduživé novorozeně máte hodit ze skály. Problém je ovšem v tom, že pokud jste obdarován absencí dětí, tak nevíte vůbec nic, často doplněné ještě o to, že jste vlastně nic nedokázal, protože podle všeho je zplození dětí možné jen pokud umíte sestrojit bombu, řídit raketoplán a zabít těžce ozbrojeného člověka holýma rukama.

Jsem sice Pražák kojený Vltavou, jenž se vylila z břehu omylem až do lesů v pohraničí. Umím ignorovat osobu na mé kapotě i několik kilometrů. Ale jak mi začne Expert vyprávět takovou silou v hlase, že má sluchátka v uších, jsou zcela ignorována, tak už je to i na mne moc.

Žádné komentáře:

Okomentovat