středa 4. května 2016

Hlídači parkovišť - strážci vesmíru

Zaznamenal jsem, že ačkoli se Praha od venkova zásadně liší, přesto, jako u všeho ostatního, do sebe začnou časem dvě věci spolu nesouvisející prosakovat. Jen proto je možné vidět na vsi muže oděného do montérek provádějícího jarní orbu, kterak se před sluníčkem chrání sportovní kšiltovkou zahraničního výrobce, jejíž střih nabude stylu v horizontu deseti let až nikdy. Či pod Orlojem projde seriozní pán s vidlemi. Povětšinou jsou to výstřelky drobné a pozorovatelné jen opravdu bystrým okem. Občas se stane, že jinak klidný stav, narušuje do očí bijící věc, typu, okrojovaných žen štrádujících Národní třídou za zvuků lidové písně: "když jsem husy pásala, zimou jsem se třásala". I to je ovšem věc pomíjivá, ač patrná. 

Karty jsou rozdané jasně a rozdíl mezi venkovem a Prahou, má jasně dané hranice, o kterých nebudu hovořit, abych neurazil někoho, kdo se narodil v maštali, protože to k němu porodní bába přes kopec nestihla. Zatímco Praha má místo vědra z vodou a hadru porodnice, což je místo, kde se rodí děti bez použití magických rituálů, zatímco gumová rukavice určená k vrhu telat, drží dítě za nohu.

Zjistil jsem ovšem, pobytem v centru, že do Prahy venkov proniká, nedbaje karetní hry a jasně stanovených pravidel jako je čas, prostor a Ludolfovo číslo. A když už někdo nerespektuje Ludolfa, tak je to ve světě na pováženou, protože co jiného nám dává pocit jistoty, než hodnota poměru obsahu kruhu ke čtverci jeho poloměru. Otázká zní, kdo je toho vinen? Kdo jiný než člověk, přesněji řečeno povolání, které vykonává. V případe tohoto povolání dokonce platí: Co osoba, to vidlák. Hovořím zde o hlídačích parkovišť. Je to zvláštní druh osob, které jsou plně nezávislé na prostředí, kde se nachází. Ať je to hlídač vozového parku na kraji Chebu, nebo strážce parkoviště před hotelem Imperial, vždycky budou identičtí. Postarší přemoudřelý dědek, který v mládí uchopil základní matrici vesmíru a od té doby je kompetentní radit i školníkům.

Jeho rady se dají shrnout do třech kategorií. Všetečné, zbytečné a vyloženě otravné. Důležité je, že tyto skupiny nejsou striktně oddělené a často se kombinuji, prolínají a zvláštním způsobem kolem sebe krouží. Proto se často stane, že krom toho, že je rada všetečná, je také otravně zbytečná. 

Jakákoli snaha upozornit hlídače na fakt, že krom rad je zbytečný i hlídač sám, naráží na problém, neboť konverzace se odehrává na parkovišti, kde je hlídač zaměstnán, v jeho výkladu na místě, kterému hlídač vládne. Tedy i kdybyste mu mlátili hlavou o parkovací manuál, či mu citovali z ústavy, dědek se nezlomí a vždy vás odrazí argumentem, že jemu šéf řekl...

Proto se občas stane, když mi Hlídač, kroužící kolem mého vozu, aby přispěl radou: "ty věci si dejte do auta," poté, co je odložím, abych otevřel kufr, popřípadě mi uprostřed obrovského parkoviště, kde stojím jenom já, ukáže, abych popojel o dva metry, protože jinak to tu blokuji, že mne popadne svíravá touha, vzít dědka za límec, počastovat ho nějakým jadrným vulgarismem a nakopnout do hýždí silou malého slona. Žel bohu jsem srdce měkkého, nenásilného, proto jen poděkuji, vyhovím a s větou "nashle" se ukájím představou toho, jak s dědkem zatočí vynález teleportu.




Žádné komentáře:

Okomentovat